Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filet z indyka w winie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wino sprawia że mięso staje się aromatyczne

Filet z indyka w winie

Składniki:

Filet z indyka w winie

 

  • 1 kg filet z indyka,
  • 1 szt cebula,
  • 50 dag por,
  • 5 łyżek oliwa,
  • 150 ml śmietanka,
  • 1 łyżeczka imbir mielony,
  • 1 szkl wino białe,
  • 2 łyżki mąka,
  • 2 łyżki sos sojowy,
  • do smaku Sól,
  • do smaku pieprz

 

Sposób przygotowania:

Filet z indyka w winie
Sos sojowy wymieszać z 2 łyżkami oliwy, drobno posiekaną cebulą, zmielonym imbirem i 4 łyżkami wina, odrobiną soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą posmarować mięso i odłożyć w chłodne miejsce na 1 godzinę. W rondlu rozgrzać pozostałą oliwę, podsmażyć mięso ze wszystkich stron, podlać winem i szklanką wody, włożyć do nagrzanego piekarnika, piec około 1 godz. Na 10 minut przed końcem pieczenia, włożyć pokrojone na kawałki pory. Gdy mięso jest miękkie, wyjąc, pokroić na porcje, ułożyć na półmisku na porach. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć z sosem, zagotować. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem i surówką.

Tagi:

sosy indyk