Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet z kieszonką.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Grupa soczysta pierś z ciągnącym się serem w środku.

Filet z kieszonką. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kieszonką.

 

  • 3 filety z piersi kurczaka
  • 3 słupki żółtego sera
  • łyżeczka czerwonego delikatu
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • papierowe ręczniki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Filet z kieszonką.
Piersi obieramy z resztek tłuszczu i odcinamy polędwiczki. Cienkim nożem w grubszej części filetów robimy nacięcie. Ser tniemy w słupki wielkością dopasowane do gabarytów kieszonki. Otwory w mięsie lekko oprószamy delikatem, a następnie wkładamy ser. Jaki wybijamy na talerz, lekko solimy i dokładnie bełtamy. Filety maczamy w jajku, lekko uchylając kieszonkę aby i tam się jajko dostało. Pod wpływem temperatury zadziała jak klej. Następnie bułka tarta i na gorący tłuszcz. Dwie minuty smażymy na większym ogniu aby się pory zamknęły, następnie przykręcamy palnik aby się lekko dopiekły. Tak samo postępujemy z drugą stroną. Gotowe osuszamy na ręcznikach i posypujemy resztą delikatu.
Filet z kieszonką.
Filety wybieramy zbliżonej wielkości, to nam zapewni równe dochodzenie potrawy.
Filet z kieszonką.
Ostrym nożem nacinamy piersi i delikatnie rozcinamy w głąb.
Filet z kieszonką.
Każdą kieszonkę oprószamy delikatem i wkłądamy ser.
Filet z kieszonką.
Każdą porcję dokładnie taplamy w jajku aby dostało się również do środka.