Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Filet z kurczaka w cieście cebulowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smażone kotlety z kurczaka obtoczone w miękkim i lekko chrupiącym cieście cebulowym. Mięso dzięki takiej otoczce jest soczyste, a ciasto nadaje dodatkowego posmaku cebuli.

Filet z kurczaka w cieście cebulowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Filet z kurczaka w cieście cebulowym

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w cieście cebulowym

ETAP 1:

Filet z kurczaka w cieście cebulowym
Mięso pokroić i oprószyć ulubionymi przyprawami.

Filety z kurczaka pokroić w poprzek włókien na cienkie kotlety. Można lekko rozbić. Oprószyć solą, przyprawą do kurczaka i odstawić.

ETAP 2:

Filet z kurczaka w cieście cebulowym
Cebulę zmiksować z mlekiem i jajkami na gładką pastę.

Cebule obrać z łupin, przekroić na ćwiartki i wrzucić do kielicha blendera. Dodać jajka, mleko, przyprawy i wszystko dokładnie zmiksować, aż nie będzie kawałków cebuli. Wsypać mąkę i jeszcze raz zmiksować. Ciasto powinno być trochę gęstsze niż na naleśniki.

ETAP 3:

Filet z kurczaka w cieście cebulowym
Kotlety smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron.

Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju, tak aby zakrył dno patelni. Kawałki kurczaka maczać w cieście cebulowym i smażyć na gorącym oleju z dwóch stron. Usmażone odkładać na papierowy ręcznik. Kotleciki można podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego :)