Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Mięso z kurczaka marynowane w czosnku, oliwie, papryce ostrej i syropie klonowym jest bardzo aromatyczne i smaczne.

Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie

 

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • 1/2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • papryka mielona ostra
  • sól morska
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie
Do miseczki wlać oliwę, syrop klonowy i sos sojowy. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, szczyptę ostrej papryki, morskiej soli i pieprzu, wymieszać. Mięso umyć, osuszyć i zanurzyć w marynacie. Przykryć i pozostawić na kilka godzin. Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać odrobinę wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnia. Piec około 35-40 minut.
Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie
Mięso dokładnie umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem
Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie
Oliwę wymieszać z syropem klonowym i przyprawami
Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie
Włożyć przygotowane mięso i pozostawić na kilka godzin
Filet z kurczaka w słodko-pikantnej marynacie
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym przykryć i upiec