Mniam1

Mniam1

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 871]

Filet z kurczaka w sosie cebulowym z bryndzą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne kawałki piersi z kurczaka duszone w śmietankowym sosie z dodatkiem miękkiego, niedojrzewającego serka, który się zwie podkarpacką bryndzą.

Filet z kurczaka w sosie cebulowym z bryndzą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie cebulowym z bryndzą

 

  • 2 filety z kurczaka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka mielona
  • 2 cebule
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 160 g bryndzy podkarpackiej (2 opakowania)
  • 1 1/2 szklanki bulionu drobiowego lub wody
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30%
  • szczypiorek
  • olej rzepakowy z oliwą do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie cebulowym z bryndzą

ETAP 1:

Filet z kurczaka w sosie cebulowym z bryndzą
Fileta z kurczaka pokroić w paski i przyprawić.

Fileta z kurczaka pokroić w paski i oprószyć z dwóch stron przyprawami, tzn solą, pieprzem, czosnkiem i papryką.

ETAP 2:

Filet z kurczaka w sosie cebulowym z bryndzą
Kawałki kurczaka smażyć z dwóch stron na rumiano.

Na patelni rozgrzać olej z oliwą i obsmażyć mięso na rumiano.

ETAP 3:

Filet z kurczaka w sosie cebulowym z bryndzą
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tym samym tłuszczu co mięso.

Zdjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, oprószyć mąką i jeszcze chwilę smażyć.

ETAP 4:

Filet z kurczaka w sosie cebulowym z bryndzą
Sos chwilę dusić, aż będzie miał odpowiednią gęstość.

Serek bryndzę rozetrzeć w pół szklanki bulionu. Stale mieszając cebulę wlać rozprowadzony serek, kremówkę i pozostały bulion. Wymieszać i chwilę pogotować, aż sos zacznie gęstnieć.

Na końcu włożyć usmażone kawałki kurczaka i dusić przez parę minut. Podawać z dodatkami posypując po wierzchu świeżo posiekanym szczypiorkiem. Smacznego :)