Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filet z kurczaka w sosie prowansalskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Wspaniałe i aromatyczne mięso z rumianą skórką. Sos prowansalski i pieczone ziemniaki dodają niepowtarzalnego smaku.

Filet z kurczaka w sosie prowansalskim Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka w sosie prowansalskim

 

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka w sosie prowansalskim
Do miski wlać 3 łyżki oleju, dodać pieprz, zmiażdżony czosnek, paprykę, dokładnie wymieszać. Umyte, osuszone mięso natrzeć solą, zanurzyć w marynacie, przykryć i pozostawić na 2-3 godziny. Następnie razem z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie. Wsypać obrane ziemniaki, oprószyć pieprzem, solą i odrobiną ostrej mielonej papryki, skropić pozostałym olejem, wymieszać. Naczynie przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 200 stopni około 1 godziny. Po 40 minutach usunąć przykrywkę, zamieszać ziemniaki i pozostawić do zrumienienia. Sos: 2 łyżki gotowego sosu prowansalskiego wymieszać z wodą i śmietaną. Gotować przez 5 minut. Podawać z upieczonym mięsem i ziemniakami.
Filet z kurczaka w sosie prowansalskim
Wszystkie składniki wymieszać i przygotować marynatę
Filet z kurczaka w sosie prowansalskim
Zanurzyć umyte mięso i pozostawić na kilka godzin
Filet z kurczaka w sosie prowansalskim
Razem z marynatą włożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego
Filet z kurczaka w sosie prowansalskim
Gotowy sos w proszku wymieszać z wodą i śmietaną gotować przez 5 minut