Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Filet z kurczaka z daktylami i pieczone buraki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Lekko słodkie nadzienie mięsa i lekko słodki posmak dodatków.

Filet z kurczaka z daktylami i pieczone buraki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z kurczaka z daktylami i pieczone buraki

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z daktylami i pieczone buraki
Piersi rozbijamy na cienkie płaty. Każdą posypujemy delikatem i układamy na niej rząd daktyli. Składamy do środka wąskie brzegi i zwijamy roladki. ostawiamy do lodówki na jakieś 30 min, aby całość zastygła. Jajka dokładnie mieszamy z solą, pieprzem, mlekiem i suszoną cebulą. podstawiamy aby cebula namokła. Buraki zalewamy wodą i gotujemy al dente, obieramy. Nim jeszcze całkiem wystygną kroimy na ćwiartki, smarujemy odrobiną oleju i posypujemy czerwonym pieprzem według uznania. Wkładamy na 15 do gorącego ( 200 stopni) piekarnika. Mięso panierujemy w jajkach i bułce, smażymy na maśle. Rumiane osuszamy na ręczniku, podajemy z pieczonymi burakami i ziemniakami.
Filet z kurczaka z daktylami i pieczone buraki
Ilość daktyli jest zależna od wielkości mięsa.
Filet z kurczaka z daktylami i pieczone buraki
Każdy płat posypujemy delikatem i na takim układamy daktyle.
Filet z kurczaka z daktylami i pieczone buraki
Zawinięte odstawiamy do lodówki aby zastygły w takiej formie i łatwiej się dały panierować.
Filet z kurczaka z daktylami i pieczone buraki
Suszona cebula dodana do panierki nada im ciekawego smaku.