Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Filet z kurczaka z "frytkami" z kalarepy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Odświeżony filet z kurczaka przyprawiony szałwią i owinięty boczkiem zaserwowany z "frytkami" zrobionymi ze zdrowej, chrupiącej kalarepy

 Filet z kurczaka z "frytkami" z  kalarepy

Składniki:

Filet z kurczaka z "frytkami" z kalarepy

 

  • 4 filety z kurczaka
  • 12 listków szałwii
  • 12 plasterków wędzonego boczku
  • Sól, pieprz
  • 2 duże kalarepy lub 3 średnie
  • ½ kostki masła

 

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka z "frytkami" z kalarepy
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy. Każdy filet solimy i pieprzymy , nacieramy posiekanymi listkami szałwii i owijamy każdy kawałek piersi plasterkami boczku. Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy każdy kawałek mięsa około 5-7 minut z każdej strony. Kalarepę obieramy i kroimy w plasterki a później w paski, tak jak ziemniaki na frytki. Na patelni roztapiamy masło i smażymy kalarepę na złoty kolor około 10-15 minut. Kalarepę odcedzamy i solimy. Filety podajemy razem z „frytkami” z kalarepy.