Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Tak przygotowane filety z kurczaka są bardzo smaczne i bardzo syte. Proste i tanie w wykonaniu. Możemy je podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką.

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

Składniki:

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem

Składniki:

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka zapiekany z pieczarkami i serem
1. Mięso oczyszczamy, płuczemy i dokładnie osuszamy, następnie kroimy w plastry. Każdy plaster rozklepujemy tłuczkiem do mięsa i oprószamy solą i pieprzem. Następnie panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do miękkości i zrumienienia.

2. Pieczarki obieramy i płuczemy, następnie dokładnie osuszamy i kroimy w plasterki. Pieczarki dusimy na rozgrzanym oleju do miękkości, odparowania całego płynu i lekkiego zrumienienia pieczarek. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki i ziołami prowansalskimi.

3. Na usmażone kotlety nakładamy porcje pieczarek, sera żółtego startego na tarce o dużych oczkach, posypujemy natką pietruszki. Zapiekamy kilka chwil w gorącym piekarniku do roztopienia się sera. Podajemy.