Filet z łososia marynowany z koprem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Filet z łososia marynowany z koprem, podany na sosie musztardowo-miodowym

Filet z łososia marynowany z koprem

Składniki:

Filet z łososia marynowany z koprem

 

  • 1 kg filetu z łososia
  • 100 g cukru
  • 100 g soli
  • 10 g pieprzu białego ziarnistego
  • 1 słoik musztardy francuskiej
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • Pół słoiczka miodu
  • Pół łyżki cukru
  • Sól do smaku
  • Pęczek kopru
  • Ocet winny czerwony

Sposób przygotowania:

Filet z łososia marynowany z koprem
 Przygotować zasypkę z soli i cukru z dodatkiem białego pieprzu gruboziarnistego. Filet 

z łososia ze skórą zaprawić dość obficie zasypką i słuszną ilością posiekanego kopru. Marynować przez 12 godzin, po czym odlać z łososia sok, który wypłynął, i znów zasypać zasypką. Marynować 24 godziny, aż łosoś zgubi smak surowizny. 

Wymieszać musztardę francuską, musztardę Dijon, miód, ocet winny, cukier, sól, posiekany koper. Zamarynowanego łososia pokroić w cienkie plastry i podawać z przygotowanym sosem musztardowo-miodowym. 



Danie podawane na kolacji wigilinej na promie Stena Baltica