Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Filet z pstrąga - smażony

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Sposób na dobrze doprawioną rybkę - pyszny obiadek. Osobiście nie lubię filetów mrożonych, dlatego w takiej wersji rybę przyrządzam bardzo często.

Filet z pstrąga - smażony

Składniki:

Filet z pstrąga - smażony

wszystkie

Sposób przygotowania:

Filet z pstrąga - smażony

marynowanie

Filet z pstrąga - smażony
rybę marynujemy conajmniej godzinę przed smażeniem

Filety dokładnie płuczemy pod zimną wodą. Czosnek rozgniatamy w prasce. Rybę doprawiamy grubo zmieloną solą morską oraz pieprzem z obydwu stron. Następnie wewnętrzną część ryby dokładnie nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Wstawiamy do lodówki na godzinę.

smażenie

Na patelni rozgrzewamy olej, wykładamy na niego rybkę (zaczynamy smażyć od strony skóry). Ja to robię pod przykryciem, gdyż ryba lubi pryskać. Kiedy skórka jest zarumieniona odwracamy filet na drugą stroną i smażymy 3-4 minuty. Podajemy.