kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Filet z ryby w ziołach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Danie polecam szczególnie osobom które nie przepadają za rybami-zioła skutecznie zabijają specyficzny zapach rybek :)

Filet z ryby w ziołach

Składniki:

Filet z ryby w ziołach

 

  • ok 800 g filety z dorsza (lub łosoś-jak kto lubi)
  • 1 łyżeczka czubata bazyli
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka koperku
  • 1 łyżka kopry włoskiego
  • 1 łyżka natki pietruszki-suszonej
  • 1 łyżka lubczyka (maggi-suszona lub świeża)
  • sól
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Filet z ryby w ziołach
Filety kroimy każdy na 3 równe kawałki, zalewamy wodą i płukamy. Następnie dokładnie osuszamy ręcznikiem kuchennym.Skrapiamy sokiem z cytryny.Bardzo drobniutko siekamy zioła lub jeśli są to suszone-rozcieramy.Mieszamy wszystkie zioła ze sobą i otaczamy w nich filety.Siekamy cebulkę i zeszklamy ja na maśle. Kiedy cebulka jest gotowa wkładamy filety i przykrywamy.Dusimy na małym ogniu przez 5 minut. Odwracamy rybę na drugą stronę,solimy i znów przykrywamy.Ponownie dusimy 5 minut.Podajemy od razu po przyrządzeniu.Świetnie smakuje z gęstą wiejską kwaśną śmietaną jako dodatek do ziemniaków.Smacznego!