gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Filet z ryżem i pieczarkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

To danie jest naprawdę bardzo dobre, zrobiłam go wczoraj pierwszy raz. Tak sobie wymyśliłam co mogę zrobić z fileta, który mi został. I powstało to. Smaczne i szybkie.

Filet z ryżem i pieczarkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filet z ryżem i pieczarkami

 

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 torebka ryżu
  • 1 pomidor
  • 1 cebula
  • 20 dag usmażonych pieczarek
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka mąki
  • garść natki pietruszki
  • mąka do panierki
  • bułka tarta do panierki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet z ryżem i pieczarkami
Do garnuszka dać torebkę ryżu i kostkę rosołową. Wlać wodę, tak aby zanurzyć torebkę ryżu w niej. Gotować do miękkości ryżu. Pierś z kurczaka pokroić w większe kawałki. Panierować w mace i bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Dodać poszatkowaną cebulę i nadal smażyć. Następnie dodać usmażone wcześniej pieczarki. Pomidora pokroić w kostkę, dodać do fileta i cebuli. Śmietanę, mąkę i wodę wymieszać, zalać tym składniki na patelni. Mieszać ok. 2-3 minuty. Po tym czasie dodać ryż z torebki oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Zamieszać, układać na talerzu. Podawać ciepłe. Smacznego.
Filet z ryżem i pieczarkami
Na patelni podsmażyć fileta pokrojonego w kostkę i poszatkowaną cebulę.
Filet z ryżem i pieczarkami
Ryż w torebce zagotować z kostką rosołową. Odsączyć.
Filet z ryżem i pieczarkami
Śmietanę, połączyć z mąką i wodą. Dodać na patelnię. Wymieszać.
Filet z ryżem i pieczarkami
Dodać ryż, odsączony z wody i wymieszać. Posypać natką pietruszki. Podawać ciepłe.