ellanar

ellanar

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Filet z soli w ziołowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Filety z soli w panierce z mąki z ziołami- czyli klasyka inaczej

Filet z soli w ziołowej panierce Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Filet z soli w ziołowej panierce

 

 

Sposób przygotowania:

Filet z soli w ziołowej panierce
Filety z soli rozmrażam. Potem posypuję solą, pieprzem cytrynowym, tymiankiem i skrapiam sokiem z cytryny. Odstawiam na pół godziny by nabrała smaku przypraw. Panierka: mąkę mieszam z ziołami i vegetą. Filety zanurzam w mące i przyciskam by porządnie mąka przyległa do ryby. Smażę na rozgrzanym oleju (dość dużo go daję tak, że filet jest prawie zanurzony, po nagrzaniu oleju zmniejszam ogień) na złoto, odwracam. Po usmażeniu odkładam na papierowy ręcznik. Podaję z domowymi frytkami lub ziemniakami i surówką, na rybkę kładę kawałek cytryny, jak ktoś lubi sobie pokropić. Tak zrobiona ryba świetnie też smakuje z sosem pieczarkowym (przepis na niego podałam w drugim przepisie na solę z piekarnika)
Filet z soli w ziołowej panierce
Filety rozmrażam, posypuję przyprawami i sokiem z cytryny i odstawiam na pół godziny
Filet z soli w ziołowej panierce
rybki panieruję w mące wymieszanej z ziołami i vegetą
Filet z soli w ziołowej panierce
Rybki smażymy na oleju a potem odkładamy na ręcznik papierowy

Tagi:

ryba ryby zioła