halina

halina

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 717]

Filet ze szpinakiem i puree z ziemniaków i awokado

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 1
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tak przyrządzony filet ze szpinakiem i puree z ziemniaków i awokado jest smaczny i ładnie wygląda. Jemy najpierw "oczami"

Filet ze szpinakiem i puree z ziemniaków i awokado

Składniki:

Filet ze szpinakiem i puree z ziemniaków i awokado

na filet

na puree

Sposób przygotowania:

Filet ze szpinakiem i puree z ziemniaków i awokado
Filet z kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Zrobić marynatę z oleju i soku z cytryny. Doprawić solą oraz pieprzem. Natrzeć filet z wszystkich stron. 
Włożyć do lodówki na ok 2 godziny. 

W tym czasie przygotować szpinak. Szpinak odmrozić , wycisnąć. Na patelni rozgrzać masło, włożyć szpinak, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę.

Smażyć 5 minut, mieszać żeby się nie przypalił. Doprawić do smaku solą morską oraz pieprzem.Gdy szpinak wystygnie dodać serek mascarpone, wymieszać.

Filet z kurczaka ponacinać co 2 cm głęboko,uważać  żeby nie przeciąć.

W miejsca nacięć włożyć szpinak. Włożyć do piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni 35-40 minut w zależności jak gruby jest filet.

Ziemniaki obrać, ugotować. Do tłuczonych ziemniaków dodać zmiksowane awokado, łyżkę lub dwie śmietany. Wymieszać dokładnie.

Doprawić do smaku solą oraz białym pieprzem.