jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Filetowe kieszonki z groszkiem cukrowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kieszonki kroimy w mniejsze kawałki i podajemy z ryżem i sałatką. Nie wiele pracy i powstanie pyszny obiad.

Filetowe kieszonki z groszkiem cukrowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filetowe kieszonki z groszkiem cukrowym

 

  • Składniki na 2 porcje:
  • 1 podwójny filet z kurczaka,
  • Około 4-5 dag sera żółtego,
  • Około 60 g groszku cukrowego,
  • Sól morska,
  • Majeranek,
  • Świeżo mielony kolorowy pieprz,
  • Olej (2-3 łyżki)

 

Sposób przygotowania:

Filetowe kieszonki z groszkiem cukrowym
Fileta dzielimy na dwie części. Oprószamy przyprawami (solą i pieprzem). W środku każdej części nacinamy kieszeń i także ją przyprawiamy. Fileta odstawiamy do chłodu na około 1 godzinę. Między czasie groszek gotujemy na półtwardo z lekko osolonej wodzie. Gotowy odcedzamy. Ser kroimy w plasterki. Gotowe filety wyjmujemy z chłodu. W środek wkładamy naprzemiennie ser i groszek. Kieszonki zamykamy i delikatnie spinamy wykałaczką. Wierzch posypujemy majerankiem. Na dno naczynia żaroodpornego dajemy olej. Następnie układamy przygotowane kieszonki i pieczemy do miękkości (około 30 minut w 180˚C).
Filetowe kieszonki z groszkiem cukrowym
Groszek oczyszczamy i gotujemy na półmiękko!
Filetowe kieszonki z groszkiem cukrowym
Mięso myjemy, osuszmy i nacinamy w nim kieszeń
Filetowe kieszonki z groszkiem cukrowym
W środek kieszeni nakładamy groszek oraz ser
Filetowe kieszonki z groszkiem cukrowym
Całość dokładnie spinamy i oprószamy przyprawami.