Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Filety cielęce duszone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Podawać z ziemniakami z wody (najlepiej będzie smakować z młodymi)

Filety cielęce duszone

Składniki:

Filety cielęce duszone

 

  • 80 dag filetów
  • bułka tarta
  • 1 ząbek czosnku
  • pół szklanki oliwy
  • 1 mała cebula
  • nać pietruszki
  • 2 jajka
  • kieliszek wytrawnego białego wina
  • sól

Sposób przygotowania:

Filety cielęce duszone
Filety rozbić, posolić, obtoczyć w jajku i w tartej bułce. Obsmażyć na gorącej oliwie. Gdy nabiorą złotawego koloru, przełożyć je do garnka, a w reszcie oliwy dusić posiekaną cebulę, czosnek i natkę pietruszki. Wlać do garnka, w którym ułożono filety, postawić na ogniu, dolać wino. Gdy sos wyparuje, dolać dużą łyżkę rosołu lub letniej wody i jeszcze dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 12-15 min., aż mięso będzie miękkie.