ewawul

ewawul

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Filety rybne w sezamie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Filety rybne w sezamie!!!!

Filety rybne w sezamie

Składniki:

Filety rybne w sezamie

 

Sposób przygotowania:

Filety rybne w sezamie
Filety opłukać, przekroić na połówki, a następnie na kawałki długości 5-7 cm. Imbir obrać, zetrzeć na tarce. Cytrynę wyszorować, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Wymieszać sos sojowy z imbirem, sokiem i skórką z cytryny. Marynatą skropić kawałki ryby, chłodzić przez 20 minut. W misce wymieszać mąkę ze szczyptą soli i pieprzu. Do innej wsypać sezam. W jeszcze jednej roztrzepać jajko ze szczyptą gałki. Kawałki ryby ob-taczać w mące i zanurzać w jajku. Obtoczyć w sezamie. Na patelnię wlać olej do wysokości 3 cm i rozgrzać do takiej temperatury, aż zanurzona w nim kostka chleba zbrązo-wieje w 15 sekund. Kawałki ryby wkładać do oleju i smażyć z obu stron na jasnozłoto. Osączyć z tłuszczu na papierowych ręcznikach.