nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Filety rybne z patelni w panierce.

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Ryba przygotowana w dość typowy sposób to smaczny i sycący posiłek.

Filety rybne z patelni w panierce. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety rybne z patelni w panierce.

 

Sposób przygotowania:

Filety rybne z patelni w panierce.
Płat ryby kroję na kawałki. Obsypuję rybę z jednej i drugiej strony przyprawami (pieprzem białym i czarnym, solą i rozmarynem). Każdy kawałek przyprawionej ryby obtaczam w mące,a następnie w rozbełtanym w miseczce jajku. Na patelni rozgrzewam olej. Smażę rybę na rozgrzanym oleju z obu stron na niedużym ogniu. Smażenie trwa jedynie chwilkę, bo ryba ma bardzo delikatne mięso i szybko jest gotowa, trwa to znacznie szybciej niż w przypadku wszelakich kotletów i myślę, że jest też nieco zdrowiej i mniej kalorycznie, gdyż przypisuje się rybie wiele pozytywnych, pożywnych wartości.
Filety rybne z patelni w panierce.
Płat ryby pokrojony na kawałki i natarty przyprawami przed smażeniem.
Filety rybne z patelni w panierce.
Obtaczanie kawałka przyprawionej ryby w mące.
Filety rybne z patelni w panierce.
Kawałki ryby wcześniej obtoczone w mące następnie panierowane w jajku.
Filety rybne z patelni w panierce.
Ryba w trakcie smażenia na patelni na dobrze rozgrzanym oleju i niedużym płomieniu.