bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Śledź - rybka idealna na święta

Filety śledziowe po kaszubsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Popularne filety śledziowe po kaszubsku. wg przepisu z portalu przepisy.pl

Filety śledziowe po kaszubsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety śledziowe po kaszubsku

  • 12szt. filety śledziowe matias
  • ziele angielskie 3 szt
  • woda 1/2l
  • bulion z kury 1/2 l
  • pieprz
  • sól
  • cebula 1/2 kg
  • cukier łyżka
  • ocet 1/2 szklanki
  • majeranek łyżka
  • liść laurowy
  • mały koncentrat pomidorowy

Sposób przygotowania:

Filety śledziowe po kaszubsku

Wodę z octem, cukrem, liściem laurowym i zielem angielskim zagotować. Odstawic do ostygnięcia i włożyć do zalewie śledzie. Moczyć przez 30 minut. Cebulę pokroić w piórka. Podgrzać bulion i zalać nim cebule. Dodać majeranek, pieprz oraz sól. Dusić do momentu, gdy cebula będzie miękka, a sos zgęstnieje. Doprawic cukrem i solą jeśli to konieczne. Na koniec dodac koncentrat pomidorowy i wymieszaj. Farsz nałożyć na śledzie, zrolować je i spiąć wykałaczką. Wlać do reszty sosu cebulowego trochę zalewy by doprawić do smaku. Ułożyć roladki w naczyniu, polać sosem cebulowym i odstawić na parę godzin do lodówki. Wyjąć roladki obłożyć pozostałym farszem i podać udekorowane natką.

Redakcja poleca: