Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Filety w majonezie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Oczyszczoną włoszczyznę zalać dwiema szklankami wody, dodać sól i cukier do

Filety w majonezie

Składniki:

Filety w majonezie

 

  • 40 dag filetów z morszczuka, makreli lub karmazyna
  • 2 cebule
  • kawałek pietruszki i selera
  • sól do smaku
  • szczypta cukru
  • łyżeczka żelatyny
  • 1 szkl oleju
  • sok z 1/2 cytryny
  • żółtko
  • warzywa do dekoracji

Sposób przygotowania:

Filety w majonezie
Oczyszczoną włoszczyznę zalać dwiema szklankami wody, dodać sól i cukier do smaku, podgotować. Do podgotowaneych warzyw włożyć filety z ryb, ugotować, wystudzić w wywarze, następnie rybę wyjąć, ułożyć porcje na półmisku. Żelatynę namoczyć w łyżce przegotowanej wody, a gdy napęcznieje podgrzać do rozpuszczenia. Z oleju, żółtka i soku z cytryny przygotować majonez. Połowę ilości majonezu po doprawieniu do smaku wymieszać z przestudzoną żelatyną i natychmiast tak przygotowanym majonezem oblac kawałki ryby, ostudzić. Udekorować półmisek wedle uznania.