Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Filety z dorsza w cieście z mąki ryżowej

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do ciasta zamiast ostrej mielonej papryki można dodać szczyptę przyprawy chilli.

Filety z dorsza w cieście z mąki ryżowej

Składniki:

Filety z dorsza w cieście z mąki ryżowej

 

  • 1 kg filetów z dorsza
  • 2 małe jajka
  • 3 łyżki mąki ryżowej
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażeni
  • 3 ząbki czosnku

 

Sposób przygotowania:

Filety z dorsza w cieście z mąki ryżowej
Filety umyć osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć solą, pieprzem. Skropić sokiem z cytryny. Do miski wybić jajka, wlać sos sojowy, zmiksować, dodać mąkę, wiórki kokosowe, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę ostrą, wymieszać. ( ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego) Kostki rybne nabijać na widelec, maczać w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu. Rumianą rybę wyjmować łyżką cedzakową, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z surówką.