Ewa Capri

Ewa Capri

Kucharz
[Przepisów: 6]

Filety z kurczaka w majonezowej panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne kotlety z kurczaka na szybko. Są pyszne również na zimno, jako dodatek do chleba.

Filety z kurczaka w majonezowej panierce Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Filety z kurczaka w majonezowej panierce

 

  • 2 duże filety z kurczaka
  • ulubiona przyprawa do kurczaka
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku (opcjonalnie)
  • panierka:
  • 5 kopiastych łyżek majonezu
  • 7 łyżek mleka
  • niepełna szklanka mąki pszennej (od całej odjąć 1 łyzkę)
  • 3 jaja
  • słodka lub ostra papryka wg upodobań

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka w majonezowej panierce
Filety pokroić na 1 cm kosteczkę, wymieszać ze zmiażdżonym czosnkiem (opcjonalnie), obsypać przyprawą, wymieszać, odstawić na minimum 15 minut. Jaja rozkłócić z mlekiem, majonezem, dodać mąkę, paprykę (opcjonalnie), zmiksować wszystko na gładką masę (ciasto ma być gęstości śmietany). Do ciasta wrzucić mięso, wymieszać. Smażyć niewielkie kotleciki na rozgrzanym tłuszczu, odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać np z ziemniaczkami i surówką lub surówką i ryżem.
Filety z kurczaka w majonezowej panierce
Etap 1