Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2431]

Filety z łososia pieczone w piekarniku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

W taki sam sposób można przygotować filety z innych gatunków ryb.

Filety z łososia pieczone w piekarniku

Składniki:

Filety z łososia pieczone w piekarniku

  • 1/2 kg filetu z łososia (bez skóry)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 1 por
  • 5 gałązek koperku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Filety z łososia pieczone w piekarniku

Filety umyć, osuszyć w papierowym ręczniku, skropić sokiem z cytryny, pokroić na kawałki o dł 10 cm, szer 3 cm. Oprószyć solą i pieprzem, odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Por podzielić na pojedyncze liście, cebulę na krążki, wrzucić do wrzącej wody na 10 sekund, wyjąć, Na każdy kawałek ryby ułożyć po kilka krążków cebuli i małą gałązkę koperku, zwinąć jak roladkę, owinąć liściem pora, spiąć wykałaczką. Ułożyć pionowo w brytfannie, skropić oliwą, przykryć folią aluminiową. Włożyć do piekarnika, piec około 20-30 minut w temp 190 stopni. Podawać z ryżem i gotowanymi warzywami.

Redakcja poleca: