Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Filety z łososia z masłem cytrynowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Lubię ryby smażone w wersji najprostszej. Jak dobrze je skropimy sokiem z cytryny i usmażymy na rumiano nic więcej nie trzeba.

Filety z łososia z masłem cytrynowym Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Filety z łososia z masłem cytrynowym

 

 

Sposób przygotowania:

Filety z łososia z masłem cytrynowym
Oskrobać z łusek skórę łososia ( jeśli nie były oskrobane wcześniej). Umyć i osuszyć. Ułożyć w pojemniku. Otrzeć skórkę z cytryny. Wycisnąć z cytryny sok ( odlać 2 łyżeczki) i zalać filety. Zostawić na 10 minut. W miseczce utrzeć masło, skórkę cytrynową, sok z cytryny( 2 łyżeczki) i szczyptę soli. Uciera się trudno bo trzeba spowodować połączenie masła z sokiem ( jeśli użyjemy miękkiego masła nie będzie problemu ).Wstawić do lodówki na czas smażenia łososia. Rybę osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Posolić, posypać szczyptą pieprzu i oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać olej. Kłaść filety na rozgrzanym oleju i smażyć na rumiano. Przewrócić i dosmażyć z drugiej strony. Podawać kładąc na gorący filet kulkę ( z 2 łyżeczek) masła cytrynowego i natychmiast podawać. * Podałam z frytkami (kupnymi - upieczonymi w ActiFry , bo wpadł na obiad wnuk i za dużo musiała bym obierać na ostatnią chwilę ziemniaków :) ) , a do tego mieszankę kolorowych sałat z cytrynowo-pomarańczowym dresingiem.
Filety z łososia z masłem cytrynowym
Filety z łososia zalane sokiem wyciśniętym z cytryny
Filety z łososia z masłem cytrynowym
Osuszone filety z cytryny posolić -posypać pieprzem i oprószyć mąką
Filety z łososia z masłem cytrynowym
Łososia usmażyc na rumiano na mocno rozgrzanym oleju
Filety z łososia z masłem cytrynowym
Masło utrzeć z otartą skórką cytrynową -sokiem z cytryny i szczypta soli

Tagi:

winogrona