kiciak21

kiciak21

Kucharz
[Przepisów: 16]

Filety z mintaja w zalewie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny i smaczny pomysł na rybkę:)

Filety z mintaja w zalewie

Składniki:

Filety z mintaja w zalewie

 

  • 1/2kg mrożonych filetów z mintaja (może być inna ryba według upodobań)

 

  • Ciasto:
  • 1/2 szkl wody
  • 1 szkl mąki
  • 1 jajko
  • vegeta do smaku

 

  • Zalewa (zagotować i przestudzić):
  • 1 szkl wody
  • 3/4 szkl oliwy
  • 1/2 słoika koncentratu
  • 8 łyżek łagodnego ketchupu
  • 2 łyżki cukru
  • 5 łyżek octu
  • 3 szt cebuli pokrojone w piórka

 

  • 1/2 słoika ogórków konserwowych
  • 1 słoik papryki konserwowej
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filety z mintaja w zalewie
Ryby odtajane pokroić w 4-5cm paski i wrzucić do ciasta. Olej wlać do garnka. Do rozgrzanego do gorąca oleju wrzucać ryby. Upiec na złoty kolor. Do wystudzonej zalewy dodać 1/2 słoika ogórków konserwowych oraz 1 słoik papryki konserwowej pokrojonej w kostkę. Usmażoną rybę przekładamy na zmianę z zalewą w wysokiej misce, tak aby ostatnią - wierzchnią warstwą była zalewa.