Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Filety z polędwiczki wieprzowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Podawać z frytkami, kalafiorami, marchewką oraz surówkami.

Filety z polędwiczki wieprzowej

Składniki:

Filety z polędwiczki wieprzowej

 

  • 1 lub 2 polędwiczki wieprzowe,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 6-8 dag słoniny,
  • 2 dag mąki,
  • 25 dag pieczarek,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 4 grzanki z bułki,
  • tłuszcz do grzanek,
  • 8 dag pasztetu,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Filety z polędwiczki wieprzowej
Mięso umyć, pokrajać na 4 kawałki, lekko rozbić tłuczkiem zwilżonym wodą, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami i mąką, zrumienić z obu stron, wyłożyć na talerz. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, włożyć filety, polać winem, dusić kilka minut. Grzanki podsmażyć z obu stron, obłożyć pasztetem i filetami, posypać pieczarkami.

Tagi:

pasztet