agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Finezyjne ciasto kawowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Biszkopt kakaowy z masą czekoladową i bitą śmietaną

Finezyjne ciasto kawowe

Składniki:

Finezyjne ciasto kawowe

 

  • woda 3 łyżki
  • żółtka 2 szt
  • mleko 2 szklanki
  • bita śmietana do zrobienia 2 opak
  • cukier 1, 3/4 szklanki
  • jajka 8 szt
  • margaryna 1 szt
  • sól 1 szczypta
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kakao 7 łyżek
  • mąka tortowa 1,5 szklanki

Sposób przygotowania:

Finezyjne ciasto kawowe
Sparzyć jajka kurze. Przygotować składniki potrzebne do pieczenia ciasta. Następnie białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier 3/4 szklanki i żółtka, w dalszym ciągu należy ubijać, masę ubijać do momentu aż stanie się jasna i jednolita. Dodać mąkę przesianą przez drobne sito, dodać kakao- 3 łyżki oraz proszek do pieczenia i całość delikatnie wymieszać. Wylać na formę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą i piec w temperaturze około 180 stopni C przez około 40-50 minut. Po upieczeniu ciasto ostudzić przekroić na dwie równe części. Następnie należy przygotować masę kakaową w sposób następujący: margarynę, cukier- 1 szklanka, wodę i kakao- 3 łyżki zagotować, do ostudzonej masy dodać żółtka- 2 sztuki, wymieszać, ostudzić. Następnie masę wyłożyć na jeden biszkopt, przykryć drugim biszkoptem. Przygotować bitą śmietanę według przepisu podanego na opakowaniu z dodatkiem mleka. Śmietanę wyłożyć na wierzch ciasta. Posypać kakao- 1 łyżka. Wierzch ciasta dekorować według uznania.

Tagi:

jajko jajka