plocia

plocia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 163]

Fiona

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciasto Shrek chyba już wszyscy jedli, czas na Fionę :)

Fiona

Składniki:

Fiona

 

  • Składniki:
  • 20 delicje

 

  • Krem:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1 śmietanka 30% 500 ml
  • 1,5 szkl. gorącej wody

 

  • Składniki:
  • Biszkopt:
  • 6 szt jajka
  • 1 szkl cukier
  • 3 łyżki mąka tortowa
  • 3 łyżki mąka kartoflana
  • 1 łyżka proszek do pieczenia
  • 4 łyżki olej

 

  • Składniki:
  • Masa:
  • 4 szkl. Kubuś marchewkowo-truskawkowy
  • 1 szt. duży budyń śmietankowy

 

  • Składniki:
  • wierzch:
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 1,5 szkl. gorącej wody

 

Sposób przygotowania:

Fiona
Biszkopt: Jajka ubić z cukrem, następnie dodać mąkę tortową i kartoflaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać olej mieszając mikserem na 1 stopień. Piec 20 minut w 180 stopniach. Masa: W 1 szklance kubusia rozmieszać budyń, resztę kubusia zagotować i dodać budyń z kubusiem, mieszać tak długo aż zgęstnieje. Na biszkopcie położyć gorącą masę z Kubusia, ułożyć delicje czekoladą do góry. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę, odstawić do stężenia. Ubić śmietankę, a pod koniec dodać trochę stężałą zimną galaretkę.Na delicjach rozsmarować śmietankę. W 1,5 szklanki gorącej wody rozpuścić galaretkę, odstawić do stężenia, zimną tężejącą galaretkę polać kremówkę. Odstawić ciasto do lodówki na 30 minut.