Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Fish pie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zapiekanka w stylu angielskim z rybą, sosem beszamelowym i ziemniaczanym pure w roli głównej. Smaczne, sycące danie.

Fish pie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Fish pie

 

  • filety z ryby morskiej - 1kg,
  • pure ziemniaczane - 600-800g,
  • jaja na twardo - 3 sztuki,
  • cebula - 1/2 średniej sztuki,
  • mleko 3,2% - 450ml,
  • masło - 100g,
  • liść laurowy,
  • pieprz ziarnisty - 8 ziarenek,
  • maka kukurydziana lub pszenna - 40g,
  • sok z polowy cytryny,
  • sól, pieprz,
  • kolendra mielona,
  • posiekana natka pietruszki - 1-2 łyżki

 

 

Sposób przygotowania:

Fish pie
Pure ziemniaczane dobrze podgrzać i połączyć z 50g masła oraz 50ml mleka, w razie koniecznosci doprawić solą. Cebulę posiekać i wraz z rybą, ziarenkami pieprzu oraz liściem laurowym, przełożyć do dużej patelni lub rondla. Zalać pozostałym mlekiem i zagotować. Gotować przez ok 10 minut na bardzo wolnym ogniu, lub zdjąć z ognia i pozostawić na ok 10 minut pod przykryciem. Rybę lekko odcedzić i przełożyć do naczynia żaroodpornego, w którym rozdrobnić ją palcami na drobne kawałki. Z mleka wyjąć liść i ziarenka pieprzu. Jaja obrać, pokroić na 4 części i ułożyć z rybą, posypać wszystko solą i pieprzem. W rondelku rozpuścić pozostałe masło, zdjąć z ognia i wymieszać z mąką. Podgrzewać na niewielkim ogniu przez minutę, często mieszając. Powoli dodawać mleko z cebulą. Zagotować, od czasu do czasu mieszając aby nie było grudek. Gdy sos zgęstnieje dodać sok z polowy cytryny, natkę pietruszki i doprawić do smaku sola, pieprzem oraz kolendrą. Powstałym sosem polać rybę z jajami. Ułożyć na nim pure ziemniaczane i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut w 200-225 stopniach do lekkiego zrumienienia. Podawać na gorąco.
Fish pie
Etap 1
Fish pie
Etap 2
Fish pie
Etap 3
Fish pie
Etap 4

Tagi:

ryba ryby mak