monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1245]

Fit trufle ekspandowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
  • KALORIE: 34
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Można trufelki jeść od razu po przygotowaniu,ale lepsze są po 2-3 godzinnym leżakowaniu. Ja użyłam miksu ekspandowanych produktów, ale można użyć tylko jednego rodzaju, pralinki wyjdą równie pyszne

Fit trufle ekspandowane

Składniki:

Fit trufle ekspandowane

 

  • 15 g amarantusa ekspandowanego
  • 15 g kaszy jaglanej preparowanej
  • 20 g prosa ekspandowanego
  • 15 g pszenicy ekspandowanej
  • 28 g gorzkiej czekolady
  • 10 g melasy
  • 5 g kakao
  • 40 g dżemu śliwkowego domowego
  • Do dekoracji:
  • wiórki kokosowe, kakao

Sposób przygotowania:

Fit trufle ekspandowane
Do miski wsypać wszystkie rodzaje ekspandowanych nasion. Przemieszać.

Do małego garnka dać czekoladę,kakao oraz pozostałe mokre składniki czyli melasę i dżem Ogrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia czekolady i połączeniu się jej z kakao. Przełożyć do ziaren. Dokładnie wymieszać, aby masa czekoladowa oblepiła każde ziarno.

Do miski wlać odrobinę zimnej wody. Namoczyć dłonie i wilgotnymi formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Wstawić do lodówki na 5 minut. Po tym czasie obtoczyć w kakao i wiórkach i odstawić do leżakowania na około 2-3 godziny.

Smacznego!

*w lodówce przechowywać 3-4 dni w zamkniętym pojemniku