aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Flaczki cielęce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rozpływające się w ustach flaczki cielęce z dodatkiem soczystego mięsa z żeberek, danie godne polecenia na chłodne wiosenne dni.

Flaczki cielęce Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Flaczki cielęce

 

  • 500 g blanszowanych flaków cielęcych
  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 łyżki przyprawy do flaków
  • sól
  • pieprz
  • Kucharek
  • 1 sos pieczeniowy jasny

Sposób przygotowania:

Flaczki cielęce
Na wrzątek wrzucamy żeberka pokrojone na mniejsze kawałki i gotujemy je do miękkości.

W międzyczasie flaczki obgotowujemy w drugim garnku, miękkie flaczki odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki. Wodę wylewamy bo nie jest nam potrzebna.

Miękkie żeberka obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki. Ponownie wrzucamy do wody w której wcześniej gotowały się. Przyprawiamy Kucharkiem, oraz solą i pieprzem.

Marchewkę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na dużych oczkach, wrzucamy do flaczków. Gotujemy przez 5 minut.

W kubku mieszamy sos z wodą i gotowy wlewamy do flaczków. Dodajemy przyprawę d flaków i obrane i przekrojone ząbki czosnku. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.

Gotowe flaczki cielęce podajemy na gorąco. 




Flaczki cielęce
Miękkie żeberka obieramy z kości i kroimy na mniejsze kawałki.
Flaczki cielęce
Obgotowane flaczki odcedzamy i kroimy na mniejsze kawałki.
Flaczki cielęce
Mięso i flaczki wrzucamy do wody w której gotowały się żeberka.
Flaczki cielęce
Dodajemy startą na tarce na dużych oczkach marchewkę.
Flaczki cielęce
Flaczki zagęszczamy sosem i przyprawiamy do smaku.

Tagi:

danie flaki zupy