Mysiunia

Mysiunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1806]

Flaczki domowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

bardzo smaczne danie . . .

Flaczki domowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Flaczki domowe

 

  • 0,5 kg flaków wołowych
  • 1 udko z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 por (zielona częsć)
  • 1 liście selera
  • przyprawy
  • 5 łyzek mąki
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Flaczki domowe
flaki obgotowujemy w osobnej wodzie, a następnie odcedzamy. Udko zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liscie laurowe, pieprz oraz sól do smaku - gotujemy. W trakcie gotowania dodajemy pora, selera oraz obraną i startą na grubych oczkach marchewkę.

Po ugotowaniu się mięsa wyjmujemy je, zdejmujemy skórę, obieramy mięso i kroimy w kostkę. Mięso razem z falczkami przekładamy do wywaru miesno warzywnego.

na patelni podsmażamy makę do czasu aż się zrumieni, następnie dodajemy masło i nieco zimnej wody by wszystko zahartować - wlewamy zasmażkę do falczków.

Flaczki doprawiamy do smaku dużą ilośćią majeranku oraz innmi przyprawami wedle potrzeby.

Gotowe flaczki przelewamy na talerz i podajemy z chlebem.
Flaczki domowe
na mięsie z kurczaka gotujemy wywar warzywno - mięsny
Flaczki domowe
do falczków dodajemy sporą ilość majernaku by mialy smak