Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Flaczki drobiowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo rozgrzewająca zupka na dni takie jak dziś...

Flaczki drobiowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Flaczki drobiowe

 

 

Sposób przygotowania:

Flaczki drobiowe
Kurczaka wypłukać włożyć do garnka i zagotować, aż powstanie "szum", który zdejmujemy. Żołądki oczyszczamy, myjemy pod bieżącą wodą i dodajemy do kurczaka, który już się zagotował, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, sól, por, 0,5 pietruszki, 1/4 selera i cebulę. Gotujemy na wolnym ogniu ok 1,5 godzinki. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Z rosołu wyjmujemy mięso, cebulę, por, pietruszkę, seler, ziele i liście. (seler i pietruszkę ścieramy i dodajemy do zupy z surowymi warzywami) Dodajemy paprykę, starty imbir, otartą gałkę muszkatołową i gotujemy ok 5 min pod przykryciem. Żołądki kroimy w paski (jak flaczki), jak ktoś chce może też mięso z kurczaka pokroić ( ja pokroiłam piersi), dodajemy do zupy i dorzucamy majeranek. Gotujemy jeszcze ok 10 min. Doprawiamy solą, pieprzem i maggi. Na patelni rozgrzewamy oliwę i zasmażamy z 1 łyżką mąki. Zaciągamy "flaczki"
Flaczki drobiowe
Żołądki oczyszczamy i myjemy pod bieżącą wodą
Flaczki drobiowe
Do zagotowanego kurczaka dodajemy żołądki
Flaczki drobiowe
Żołądki po wyjęciu z zupy kroimy w paski