p.jola1

p.jola1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 919]

Flaczki wieprzowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

flaki to bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa wbrew swojej mało apetycznej nazwie

Flaczki wieprzowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Flaczki wieprzowe

  • 1 kg flaki wieprzowych oczyszczonych i pokrojonych
  • 1/2 selara,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 łyżeczka gałka muszkatałowej,
  • 1 kostka warzywna
  • 2 szt. kostki wołowe
  • 1 łyżeczka papryka słodka,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • ,1 łyżeczka przyprawy do flaków Kotanyi
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej

Sposób przygotowania:

Flaczki wieprzowe

Oczyszczone i pokrojone flaki wieprzowe zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny. Podczas gotowania zbierają się szumowiny, które należy ściągać, Gdy już się nie pojawiają szumowiny dodajemy kostki wołowe i warzywną. W między czasie przygotowujemy warzywa, obieramy je i ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Tak utarte warzywa dodajemy do flaków wraz z gałką muszkatałową, papryką i majerankiem i gotujemy jeszcze około 30 minut. Przed końcem gotowania dodajemy przyprawę do flaków, 1 łyżeczkę skrobii kukurydzianej rozpuszczonej w małej ilości wody, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.

Redakcja poleca: