Strona główna Flaczki wieprzowe

Flaczki wieprzowe

Flaki « poprzedni | następny »
p.jola1 offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 919
zdjęcia: 1 z 2
Flaczki wieprzowe
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

flaki to bardzo smaczna, rozgrzewająca zupa wbrew swojej mało apetycznej nazwie


trudność: łatwe
czas:

Flaczki wieprzowe - SKŁADNIKI:

  • 1 kg flaki wieprzowych oczyszczonych i pokrojonych
  • 1/2 selara,
  • 2 marchewki,
  • 1/2 łyżeczka gałka muszkatałowej,
  • 1 kostka warzywna
  • 2 szt. kostki wołowe
  • 1 łyżeczka papryka słodka,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • ,1 łyżeczka przyprawy do flaków Kotanyi
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej

Flaczki wieprzowe - PRZYGOTOWANIE:

Oczyszczone i pokrojone flaki wieprzowe zalewamy wodą, dodajemy 1 łyżeczkę soli i czekamy aż się zagotują, gotujemy około 1 godziny. Podczas gotowania zbierają się szumowiny, które należy ściągać, Gdy już się nie pojawiają szumowiny dodajemy kostki wołowe i warzywną. W między czasie przygotowujemy warzywa, obieramy je i ścieramy na tarce warzywnej o dużych oczkach. Tak utarte warzywa dodajemy do flaków wraz z gałką muszkatałową, papryką i majerankiem i gotujemy jeszcze około 30 minut. Przed końcem gotowania dodajemy przyprawę do flaków, 1 łyżeczkę skrobii kukurydzianej rozpuszczonej w małej ilości wody, gotujemy jeszcze 5 minut, ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Flaczki wieprzowe (strona 1 z 1)  
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2011-07-28 19:50
A ja tam zawsze robię flaki na rosole wołowym ( może dla tego tak rzadko robię bo pracochłonne ) -
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Flaki
Flaczki  wołowe  Flaki na rosole Flaczki z wiejskiego kurczaka
Flaczki z kurczaka Flaczki wieprzowe A'la flaczki z kurczaka
Flaczki wołowe na kurczaku. Flaki jelenie Flaki wołowe na bulionie
Flaki jelenie na ostro Flaki wg Alex Ala flaczki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane