Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Flaczki wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najsmaczniejsza ze świeżym pieczywem

Flaczki wieprzowe

Składniki:

Flaczki wieprzowe

  • Paczka oczyszczonych,obgotowanych i pokrojonych flaków wieprzowych ( 900 gram )
  • 0.5 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 2-3 marchewki
  • 1/2 selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 150-200 ml białego wytrawnego wina
  • 1-2 łyżki majeranku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • pieprz czarny w ziarenkach
  • sól

Sposób przygotowania:

Flaczki wieprzowe

Łopatkę i warzywa (cebulę,seler,marchew,pietruszkę) zalać w garnku zimną wodą .Dodać pieprz i sól do smaku.Gotować około dwóch godzin na małym ogniu,po czym wywar przecedzić.Oczyszczone,obgotowane flaczki jeszcze raz obgotować przez 35 minut.Flaki odcedzić na sicie(wodę z obgotowywania flaków wylać),dodać do wywaru,wraz z winem,imbirem i majerankiem.Gotować około 40-50 min.Doprawić do smaku solą.Jak wcześniej zaznaczyłam flaki kupiłam obgotowane,dlatego nie trzeba ich długo gotować.