grazka

grazka

Szef Kuchni
[Przepisów: 84]

Flaczki z kalmarow.

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Przepis z mojego pierwszego ,kucharskiego zeszytu,sprzed 30-stu lat

Flaczki z kalmarow.

Składniki:

Flaczki z kalmarow.

 

  • Mrozone kalmary
  • marchewka,korzen pietruszki,kawalek selera,troszke pora
  • ziele ang.,listek laurowy,sol,pieprz,majeranek
  • kostka rosolowa
  • lyzka maki
  • pol lyzki masla
  • lyzka oleju

Sposób przygotowania:

Flaczki z kalmarow.
Tubki kalmarow rozmrozic.Zagotowac wode z sola .Do gotujacej wlozyc kalmary i gotowac 20 minut.Wyjac i ostudzone dowolnie pokroic.
Warzywa utrzec na grubych oczkach,oprocz pora-tego na cienkie polplasterki.Rozgrzac w garnku lyzke oleju i wrzucic wszystkie warzywa.Krotko obsmazyc.Zalac woda ,dodac kalmary,ziele,listek,sol,pieprz,majeranek ,kostke rosolowa i gotowac okolo 40 min. az kalmary beda przynajmniej al dente.
Zagescic zasmazka z masla i maki.Dosmaczyc.

Ilosc warzyw zalezy od ilosci tubek kalmarow.Ma byc gestawe.