Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Flaczki z kani (z grzybów)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Flaczki są przepyszne i posmakują miłośnikom - flakom tym wołowym oraz dla lubiących grzyby. Polecam dla każdego!

Flaczki z kani (z grzybów) Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Flaczki z kani (z grzybów)

 

  • 2-3 skrzydełka z kurczaka/udka
  • 5-6 kani (średnich)
  • 1 cebula (duża)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 3/4 łyżki przyprawy rosołowej
  • przyprawa do flaków (wg smaku)
  • 1-2 łyżki majeranku
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • olej

Zasmażka:

  • 1 łyżka mąki (czubata)
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Flaczki z kani (z grzybów)

Kanie z cebulą:

Flaczki z kani (z grzybów)
Całość nie powinna być zbytnio miękka i "rozlazła".

Kanie należy dokładnie oczyścić i odciąć zbędne nóżki, a kapelusze umyć pod bieżącą wodą i następnie pokroić w cienkie paseczki.


Obraną cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości oleju. Cebulę połączyć z grzybami i lekko posolić. Całość smażyć do miękkości.

Zupa:

Flaczki z kani (z grzybów)
Zamiast kurczaka można użyć kostki rosołowej, lecz wolę mięso.

Z warzyw i kurczaka należy przygotować wywar. Mięso oraz warzywa starte tarce (marchew, pietruszkę, selera) i pokrojonego w talarki pora ugotować z przyprawą bulionową, liskami laurowymi oraz zielem angielskim.


Gotowego kurczaka wyjąć z bulionu, a do garnka wrzucić kanie z cebulą, dodać przyprawę do flaków i majeranek.
Całość gotować około 5-10 minut.

Zasmażka:

Flaczki z kani (z grzybów)
Zasmażka jest opcjonalna, ale polecam jej dodanie - dla smaku!

Gotową zupę należy (opcjonalnie) zagęścić zasmażką.
Na patelni rozgrzać olej, dodać mąkę i energicznie mieszając - całość smażyć na złoty kolor.
Zasmażkę wymieszać z flakami i podgotować kilka minut.
Całość doprawić do smaku.