zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2000]

Flaczki z żołądków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczne flaczki z żołądków drobiowych

Flaczki z żołądków

Składniki:

Flaczki z żołądków

  • 800 g żołądków z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • kawałek korzenia selera
  • 15 cm pora
  • 1 mała cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka przyprawy do flaków
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • papryka ostra do smaku
  • przyprawa typu maggi
  • 1 łyżka smalcu
  • 1,5 łyżki mąki
  • 2 l wody
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka posiekanej natki selera

Sposób przygotowania:

Flaczki z żołądków

Żołądki umyć i pokroić na paseczki.
Wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować na małym ogniu 20 minut.
Dodać sól, liść laurowy, ziele i pokrojone w słomki marchewki, pietruszkę i seler, majeranek, oraz dodać natkę selera, pokrojoną porę i cebulę.
Gotować do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania dodać do smaku pieprz i maggi, ewentualnie dosolić.
Na patelni rozgrzać smalec, dodać mąkę i zrobić zasmażkę.
Gotową zasmażkę dodać do flaczków, dokładnie ja rozprowadzić i zagotować.
Flaczki podawać z pieczywem.