jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Flądra pieczona pod paprykami.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rybki pieczone pod warstwą różnokolorowej papryki i cebuli z przyprawami.

Flądra pieczona pod paprykami. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Flądra pieczona pod paprykami.

 

  • 4 średnie flądry
  • 2 różnokolorowe papryki
  • 2 średnie cebule
  • 1 łyżeczka estragonu suszonego
  • olej roślinny
  • sok z cytryny
  • przyprawa do ryb
  • sól i pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Flądra pieczona pod paprykami.
Sprawione rybki nacinamy w paski, posypujemy je przyprawami. Żaroodporny półmisek polewamy olejem, układamy na nim rybki ciemną stroną na dół. Czyścimy papryki z gniazd nasiennych i kroimy na półplasterki. Obieramy cebule.Kroimy je na półplasterki. Rozkładamy papryki i cebule na rybach. Skrapiamy sokiem z cytryny i olejem, nakrywamy pokrywką lub folią aluminiową - wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zdejmujemy przykrycie, zmniejszamy temperaturę i pieczemy kolejne około 15 minut aż ryba będzie miękka a sos odparuje. Podajemy je z ryżem lub ziemniaczkami. Czas pieczenia zależy od wielkości ryb.
Flądra pieczona pod paprykami.
Sprawione flądry nacinamy w paseczki ostrym nożem, by przyprawy wniknęły głębiej w ryby
Flądra pieczona pod paprykami.
Ryby układamy w półmisku żaroodpornym , posypujemy przyprawami .