SUPERPRZEPIS

Flądra w migdałach

  • 2
  • Koper
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Flądra w migdałach Więcej zdjęć (3)

Lubie eksperymentować z panierkami, a ryba panierowana płatkami migdałowymi to strzał w 10

Składniki:

Flądra w migdałach

 

  • 4 filety z flądry
  • 2 łyżki mąki
  • 6 łyżek płatków migdałowych
  • jajko
  • limonka
  • przyprawa do ryb (mniej więcej 2 łyżeczki)
  • olej do smażenia
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Flądra w migdałach
Rybę umyć, każdy filet skropić sokiem z limonki i posypać skórką startą z
limonki. Doprawić ulubioną mieszanką przypraw do ryb i zostawić na 30
minut.
Jajko roztrzepać w miseczce.Każdy z filetów najpierw obtoczyć w
mące, potem w jajku i na koniec w migdałowych płatkach.
Smażyć po kilka minut
na każdej stronie w rozgrzanym oleju z roztopionym masłem.
Rybę po usmażeniu osuszyć na papierowym ręczniku.
Flądra w migdałach
Migdały podczas smażenia wchłoną znacznie mniej tłuszczu niż panierka z mąki
Flądra w migdałach
Nadmiar tłuszczu wsiąknie w papierowy ręcznik i na talerzu mamy pyszną, zdrową rybę