jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

Flądry w sosie sojowo-imbirowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Zdrowa rybka w orientalnym sosie - cóż może być lepszego?

Flądry w sosie sojowo-imbirowym

Składniki:

Flądry w sosie sojowo-imbirowym

 

  • 4 flądry
  • 1 por
  • 2 pomidory
  • 1/4 szklanki sosu sojowego (jasnego) TaoTao
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oleju arachidowego
  • pieprz cytrynowy do smaku
  • 2 łyżki posiekanego świeżego imbiru
  • drobne wyszorowane ziemniaczki
  • masło do wysmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Flądry w sosie sojowo-imbirowym
Ryby oczyść, ponacinaj skórę z jasnej części . Do litrowego słoiczka z zakrętka wlej sos sojowy, wino, olej , pieprz cytrynowy i imbir. Wymieszaj mocno wstrzasając. Pokrój białą część pora w plastry. Wysmaruj naczynie żaroodporne masłem, ułóż na ni flądry ciemną skórą na dół, polej sosem sojowym, ułóż wyszorowane ziemniaczki, posyp krazkami pora. Piecz pod przykryciem w piekarniku polewajac od czasu do czasu sosem sojowo-imbirowym w temp ok 180 stopni do chwili, aż rybka i ziemniaczki będą miękkie (ok 30 min). Pod koniec pieczenia zdejmij przykrycie. Podawaj od razu gorace , udekorowane pomidorkami i zielonymi listkami pora.

Tagi:

sosy