sylwia19864

sylwia19864

Starszy Kucharz
[Przepisów: 20]

flaki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

pyszne rozgrzewające flaczki

flaki

Składniki:

flaki

 

  • kg mrożonych flaków
  • 2 udka z kurczaka
  • kawałek wołowiny rosołowej
  • włoszczyzna
  • 1 kostka rosołowa drobiowa, 1 kostka wołowa
  • 0.5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • ZAPRAWA
  • 2 łyżeczki masła (nie margaryny)
  • 1.5 łyżeczki mąki

Sposób przygotowania:

flaki
1. flaki gotujemy 3razy; 2. gotujemy z mięsa wywar, wyciągamy szum, dodajemy kostki rosołowe, włoszczyznę, gdy warzywa będą miękkie wszystkie wyciągamy i drobno kroimy jedynie wyrzucamy kapustę, podobnie robimy z mięsem, kurczaka drobimy kości wyrzucamy, mięso wołowe kroimy w cienkie kawałki, 3. dodajemy ugotowane flaki i gałkę muszkatołową oraz majeranek, powoli gotujemy doprawiamy do smaku. 4. gdy wszystko będzie miękkie zasmażamy masło z mąką i wlewamy do flaczków