czesio

czesio

Szef Kuchni
[Przepisów: 56]

Flaki cielęce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
         
ocena: 3/5 głosów: 4

Nóżkę i włoszczyznę włożyć do 2 l osolonej zimnej wody i przez godzinę

Flaki cielęce

Składniki:

Flaki cielęce

 

  • 1 kg obgotowanych flaków cielęcych
  • nóżka cielęca
  • mała porcja włoszczyzny
  • po 3 cebule marchewki i ziemniaki
  • 4 łyżki ugotowanej drobnej fasoli lub fasolki konserwowej
  • kilka ząbków czosnku
  • łyżka smalcu
  • ćwierć szklanki białego wina
  • 25 g koniaku lub jarzębiaku
  • półtorej łyżeczki suszonego cząbru
  • natka pietruszki
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Flaki cielęce
Nóżkę i włoszczyznę włożyć do 2 l osolonej zimnej wody i przez godzinę gotować na małym ogniu, zbierając co jakiś czas tworzącą się szumowinę. Flaki pokroić w paski, marchewkę i cebulę w pól plasterki, a ziemniaki w kostkę. W rondlu rozgrzać smalec i podsmażyć na nim cebulę. Następnie dodać flaki, marchewkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszając, smażyć 2-3 min. Wlać wino, koniak, prze cedzony bulion, wrzucić ziemniaki i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 20 min. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać fasolę i zagotować. Doprawić pieprzem i solą. Przelać do nagrzanej wazy. Osobno podać posiekaną natkę.