BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Flaki cielęce

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polecam pyszne flaki cielęce. Flaki ugotowane z startą na tarce jarzyną oraz dodatkiem przypraw smakują wybornie.

Flaki cielęce

Składniki:

Flaki cielęce

 

  • flaki cielęce krojone 1 kg,
  • marchew 2 szt,
  • pietruszka 1 szt,
  • seler 1/4 szt,
  • majeranek 1 łyżeczka,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • przyprawa do flaków 1 łyżeczka,
  • bulion 1 kostka,
  • liść laurowy 1 szt
  • ziele angielskie 4 ziarenka,

 

  • Dodatkowo ;
  • zasmażka z mąki i masła,

Sposób przygotowania:

Flaki cielęce
Pokrojone gotowe flaki dobrze wypłukałam, gotowałam dwa razy w wodzie po około 20 minut.

Trzecim razem gdy zalałam flaki wodą, doprawiłam je do smaku,dodałam kostkę bulionową.

Do gotowania dodałam starte na tarce o (grubych oczkach ) marchewki, seler oraz pietruszkę. Doprawiłam do smaku listkiem laurowym, zielem angielskim oraz przyprawą do flaków oraz solą i pieprzem. Dodałam majeranku oraz posiekanej pietruszki zielonej.

Zagotowałam i zagęściłam flaki lekką zasmażką.