Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Flaki cielęce - krezki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Smaczne danie jako kolacja lub pierwsze danie do obiadu

Flaki cielęce - krezki

Składniki:

Flaki cielęce - krezki

 

  • flaki cielęce 2,5 kg
  • kości wołowe 50 dag
  • seler 20 dag
  • pietruszka 15 dag
  • pory 5 dag
  • cebula 20 dag
  • koncentrat pomidorowy 1 - 2 łyżki
  • majeranek
  • pieprz
  • papryka mielona
  • sól
  • przyprawa do zup w płynie
  • imbir
  • tłuszcz 10 dag
  • mąka 5 dag

 

Sposób przygotowania:

Flaki cielęce - krezki
Dobrze oczyszczone flaczki myjemy starannie w kilku wodach, zalać wrzątkiem, gotujemy i odcedzamy. Następnie zalewamy małą ilością zimnej wody i gotujemy, aż staną się miękkie. Odcedzamy i kroimy w cieniutkie paseczki. Kości rąbiemy, zalewamy małą ilością zimnej wody, wkładamy przyprawy i gotujemy tak długo, aż otrzymamy mocny wywar, który przecedzamy. Warzywa pokrojone w paski zalewamy niewielką ilością wywaru z kości i gotujemy. Robimy zasmażkę z tłuszczu i mąki, rozprowadzamy wywarem z gotowania flaków, zagotowujemy, dodajemy pokrojone flaczki i jarzyny, koncentrat pomidorowy, przyprawiamy i powtórnie zagotowujemy. Podając na stół, można posypać tartym żółtym serem, oraz polać masłem z przyrumienioną tartą bułką