pinecha

pinecha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Flaki wieprzowe na rosole

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pod koniec gotowania flaki doprawiamy przyprawami do naszego smaku solą, pieprzem ziołowym i ostrą papryką.

Flaki wieprzowe na rosole

Składniki:

Flaki wieprzowe na rosole

  • około 1 kg surowych flaków (można kupić w paczkach mrożone).
  • 50 dkg wołowiny na wywar (rosołek)
  • warzywa:
  • dwie marchewki,
  • pietruszka,
  • seler
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól,
  • pieprz ziołowy
  • łyżeczka słodkiej papryki

Sposób przygotowania:

Flaki wieprzowe na rosole

Kiedy już obgotujemy i zmienimy z 8 razy wodę flaki mamy już gotowe. Teraz flaki zalewamy wywarem z mięsa (rosołek z mięsem) dodajemy kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, pokrojony czosnek (kilka ząbków), majeranek (dużo) teraz gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Warzywa kroimy tak jak do zwykłej zupy. Gotujemy co najmniej półtorej godziny. Pod koniec gotowania flaki doprawiamy przyprawami do naszego smaku solą, pieprzem ziołowym i ostrą papryką.
http://kuchnia.my-forum.pl/posts/1047/993/