Strona główna Flaki wieprzowe na rosole

Flaki wieprzowe na rosole

Flaki « poprzedni | następny »
pinecha - Przepis na: Flaki wieprzowe na rosole offline

Mistrz Kuchni
Przepisy: 98
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Flaki wieprzowe na rosole
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 7

Pod koniec gotowania flaki doprawiamy przyprawami do naszego smaku solą, pieprzem ziołowym i ostrą papryką.


trudność: średne
czas:

Flaki wieprzowe na rosole - SKŁADNIKI:

  • około 1 kg surowych flaków (można kupić w paczkach mrożone).
  • 50 dkg wołowiny na wywar (rosołek)
  • warzywa:
  • dwie marchewki,
  • pietruszka,
  • seler
  • kilka listków laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2-3 łyżki suszonego majeranku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól,
  • pieprz ziołowy
  • łyżeczka słodkiej papryki

Flaki wieprzowe na rosole - PRZYGOTOWANIE:

Kiedy już obgotujemy i zmienimy z 8 razy wodę flaki mamy już gotowe. Teraz flaki zalewamy wywarem z mięsa (rosołek z mięsem) dodajemy kilka kulek ziela angielskiego, kilka listków laurowych, pokrojony czosnek (kilka ząbków), majeranek (dużo) teraz gotujemy pod przykryciem na małym ogniu. Warzywa kroimy tak jak do zwykłej zupy. Gotujemy co najmniej półtorej godziny. Pod koniec gotowania flaki doprawiamy przyprawami do naszego smaku solą, pieprzem ziołowym i ostrą papryką.
http://kuchnia.my-forum.pl/posts/1047/993/


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Flaki wieprzowe na rosole (strona 1 z 1)  
zibi_scj55

zibi_scj55
offline

2009-09-11 20:42
Czy flaki (sam żołądek) mają jakiś sensowny smak?
No, coś tam mają. Są niewątpliwie mdłe. Gotowanie w nieskończoność, do miękkości to konieczność w naszej kulturze jedzenia. Musimy mieć miekkie, coby ruszyć w naszym lenistwie dwa razy paszczęką i połknąć. Francuzi żrą na wpół twarde, a własciwie długo żują wyciągając z tego dyskusyjny , esencjonalny smak i połykają trociny, no bo niby co? Wypluć ?!
Pierwsze Twoje zdanie realizuję bezdyskusyjnie. A potem. Rosołek- bez oszustw.
Ogon wołowy i całe garni. Esencja.Bez tłuszczu(chłodzę i wyrzucam tłustość).
Zasmażam na najlepszym masełku pora, dodając marchew(najmniej) pietruchę
korzeń i selera (proporcje wg smaku, gustu). I teraz: bulionik, miękkie flaczki, pieprz, papryki, majeranek, gałka muszk.,imbir. no, świeżutki czosnek i bez dobrej przyprawy do zup(w płynie oczywista) się nie obejdziemy. I ŻREMY.
A la flaczki : żołądki ( w kolejności dobroci) Kacze, gęsie i indycze.
Pozdrawiam !
Jak mam dobry humor "przypalam" odrobinę mąki i mieszając z masełkiem kojarzę z rosołkiem (taka niby zasmażka).
A jeden wyśmienity gotowacz jadła polewał flaczki (na wydaniu) złocistą bułeczką z radosnym masełkiem. Mniam!
Podobno warszawianie kulali gałeczki (fi 10 mm) z mielonej, gotowanej wołowiny
plus łój wołowy (brr!) itd.
A i próbowałem po wschodniemu, z kwaśną śmietaną. Słyszałem o bestialstwie doprawiania octem.
pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
iwona3004

iwona3004
offline

2010-02-15 16:19
Uwielbiam flaczki ale w Anglii to nawet drobiowych nie dostanę :(((
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Flaki
Flaczki  wołowe  Flaki na rosole Flaczki z wiejskiego kurczaka
Flaczki z kurczaka Flaczki wieprzowe A'la flaczki z kurczaka
Flaczki wołowe na kurczaku. Flaki jelenie Flaki wołowe na bulionie
Flaki jelenie na ostro Flaki wg Alex Ala flaczki

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane