lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Flaki wołowe na bulionie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Nie ma to jak sama zrobisz pyszną ostrą aromatyczna i rozgrzewającą zupę .Flaczki są moją ulubioną zupą .

Flaki wołowe na bulionie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Flaki wołowe na bulionie

 

  • 1 kg flaków kupiłam w sklepie już gotowe
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 3 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • gałka muszkatowa
  • sól
  • pieprz biały mielony 1 łyżeczka
  • bulion:
  • 3 udka z kurczaka
  • 5 marchewek
  • 2 pietruszki
  • seler 300 gram
  • por 200 gram
  • ziele angielskie 3 szt
  • liść laurowy 3 szt
  • przecier pomidorowy 4 łyżki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe na bulionie
Bulion: 1. Do garnka włóż oczyszczone i umyte mięso, obraną włoszczyznę, ziele angielskie i liść laurowy. 2. Zalałam wodą, dodałam trochę soli i doprowadziłam do wrzenia. 3.Przykryj pokrywką i gotowałam na małym ogniu 2 godziny od czasu do czasu zbierając z powierzchni szumowiny. 4.Flaki opłukam pod bieżącą zimna wodą . 5. Włożyłam do garnka, zagotowałam i odcedziłam . 6. Ponownie przełożyłam do garnka i zagotowałam i znowu odcedziłam. 7. Potworny zapach znika 8. Gotowy bulion odcedziłam, warzywa i mięso wyjęłam . 9. Do garnka przełożyłam flaki, zalałam bulionem pod przykryciem na małym ogniu godzinę . 10 Warzyw ugotowane wcześniej pokroiłam w słupki a mięso obrałam i pokroiłam drobno W razie potrzeby wywar uzupełniaj wrzątkiem. 11. Warzywa dodałam pod koniec gotowania, gdy flaki były już miękkie. 12. Całość doprawiłam imbirem, gałką muszkatołową, słodką papryką, pieprzem, majerankiem i przecierem pomidorowym . 13. Gotowałam jeszcze około 15 min i gotowe pycha .
Flaki wołowe na bulionie
Wstawić rosł na bulion z udkami i warzywami .
Flaki wołowe na bulionie
Ugotowane udka z kurczaka ostudzić i pokroić na mniejsze kawałki dodać do bulionu
Flaki wołowe na bulionie
Warzywa pokroić w paseczki i dodać do bulionu