ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Flaki wołowe na rosole

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W wielu polskich domach to danie okazjonalne. Ja gotuję flaki na dobrym rosole, z dużą ilością majeranku. Są pyszne.

Flaki wołowe na rosole

Składniki:

Flaki wołowe na rosole

 

  • 500 g mięsa wołowego ( pręga )
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego ziarnistego
  • łyżeczka soli

 

  • 500 g flaków wołowych gotowanych krojonych
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu młotkowanego z kolendrą
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól do smaku

Sposób przygotowania:

Flaki wołowe na rosole

ETAP 1:

Mięso wołowe umyć. Zalać zimna wodą i zacząć gotować. Dodać obraną marchew, pietruszkę ,selera pieprz i sól. Zmniejszyć ogień i gotować ok 1 godz. Rosół przecedzić.

Wyjąć mięso i warzywa. Mięso pokroić w kostkę , a warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Do rosołu włożyć flaki i gotować ok 20 min. Następnie dodać pokrojone mięso, starte warzywa i kaszę mannę. Dodać majeranek , pieprz i paprykę.

Podawać np. z bułeczką.