SUPERPRZEPIS

Flaki z dynią i fasolą

  • 3
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Flaki z dynią i fasolą

Jednogarnkowe pożywne danie, w sam raz na zimne jesienno-zimowe dni. To zaskakujące połączenie smaków, ale bardzo smaczne, warte wypróbowania.
Dodatek niewielkiej ilości dyni sprawia, że ma fajny kolor i lekko słodkawy smak.

Składniki:

Flaki z dynią i fasolą

 

  • 500 g pokrojonych świeżych flaków
  • 1 szklanka fasoli Jaś
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • ½ pora
  • 2 plastry dyni- około 20 dag
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra bulionu warzywno-drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka przyprawy do flaków
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka mąki do zawiesiny
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Flaki z dynią i fasolą

ETAP 1:

Flaki z dynią i fasolą
fasolę moczymy całą noc potem gotujemy prawie do miękkości

Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie, następnie ugotować prawie do miękkości. Odcedzić.

ETAP 2:

Flaki z dynią i fasolą
flaki obgotowujemy odcedzamy na sicie....

Świeże flaki zagotować, odcedzić na sicie.

ETAP 3:

Flaki z dynią i fasolą
warzywa obieramy trzemy na tarce jarzynowej

Warzywa obrać, zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, por pokroić w pół krążki.

ETAP 4:

Flaki z dynią i fasolą
wszytko łączymy w garnku zalewamy bulionem i gotujemy

Obrany czosnek przecisnąć przez praskę.

W garnku roztopić masło, wrzucić warzywa, przykryć i poddusić do miękkości, dodać flaki oraz fasolę, zalać bulionem, dodać liść laurowy ziele angielskie i majeranek, gotować około 40 minut lub do miękkości flaków.
W trakcie dodać pokrojoną w kostkę dynię oraz koncentrat pomidorowy, wsypać przyprawę do flaków, doprawić do smaku solą i pieprzem, gotować jeszcze kilka minut.

ETAP 5:

Flaki z dynią i fasolą
na sam koniec dodajemy dynię zagęszczamy

Z mąki i małej ilości wody, zrobić zawiesinę, zagęścić zupę, zagotować i odstawić.
Podawać posypane natką.

Smacznego!